Hvor ofte skal en kat til dyrlægen og gode råd til at få den trygt derhen

Det er nødvendigt at undersøge din kat for at identificere potentielle problemer. Lær, hvor ofte du skal bringe din kat til dyrlægen!

kat til dyrlægen

Katte er så selvstændige skabninger, at mange mennesker går ud fra, at så længe de fodres regelmæssigt, er det ikke nødvendigt med mere pleje. Det kan forklare, hvorfor hunde kommer til dyrlægen dobbelt så mange gange som katte. Men katte kan også i løbet af livet få brug for behandlinger hos dyrlægen – og dertil er regelmæssige sundhedseftersyn vigtige for dit elskede kæledyr.

Hvor ofte din kat skal til dyrlægen, afhænger af dens alder og helbredsstatus. Killingen og ungkatten er forholdsvis hyppigt til dyrlægen i forbindelse med vaccination, ID-mærkning og neutralisation. Voksne katte og seniorkatte har gavn af et årligt sundhedseftersyn og eventuel vaccination ved samme lejlighed. Hvis der opstår noget akut, eller hvis katten f.eks. lider af en kronisk sygdom, der kræver jævnlig opfølgning, så må den selvfølgelig afsted oftere.

SÅDAN GIVER DU DIN KILLING EN GOD START

Takket være de antistoffer, som nyfødte killinger modtager via råmælken, får de en midlertidig beskyttelse mod infektionssygdomme. Modstandskraften fra råmælken svækkes efterhånden som killingen bliver ældre, og når killingen er et par måneder gammel, har den brug for vacciner for at danne aktiv beskyttelse mod sygdomme som kattesyge og katteinfluenza. Killinger skal vaccineres 2-3 gange med 4 ugers interval ideelt fra otte ugers alder.

Sørg for at rådføre dig med din dyrlæge om det vaccinationsprogram, der anbefales til netop din killings forventede livsstil. Ved det første besøg kan du også spørge til, hvornår din kat bør steriliseres eller kastreres og hvilken ID-mærkning (mikrochip eller tatovering), der anbefales.

EN KATS ÅRLIGE SUNDHEDSEFTERSYN

Katte er eksperter i at skjule symptomer på sygdomme, og selv katte, der aldrig kommer udenfor, har gavn af et regelmæssigt sundhedseftersyn. Ved at undersøge din kat grundigt fra næse til hale kan din dyrlæge finde tegn på helbredsproblemer, som du måske selv har overset. Det er f.eks. ikke ualmindeligt, at katte har smertefulde problemer med tænder og tandkød. Det opdager katteejeren sjældent, fordi katte fortsætter med at spise, selvom de har ondt i munden – men dyrlægen opdager det ved sundhedseftersynet. Tidlig diagnose og behandling er nøglen til at sikre, at din kat forbliver så sund som muligt, så I kan få et langt liv sammen.

Når en kat bliver syv år, anses han eller hun for at være moden og fra 11 år regnes katten for at være senior. Den ældre kat kan have gavn af, at sundhedseftersynet suppleres med en geriatrisk blodprøve, så du og din dyrlæge kan følge med i, om der er problemer på vej f.eks. med nyrer eller skjoldbruskkirtel.

Regelmæssige vaccinationer er vigtige for at opfriske din kats immunforsvar og forebygge infektionssygdomme. Din dyrlæge vil rådgive dig om et passende vaccinationsprogram til din kat.

SYMPTOMER SOM DU SKAL VÆRE OPMÆRKSOM PÅ

Selv den mindste ændring i din kats adfærd kan være et tegn på sygdom. Uanset alderen på din kat, skal du søge dyrlæge, hvis du opdager noget usædvanligt. Det kunne være f.eks.:

  • Hoste, nysen, løbende næse
  • Spiser, drikker, urinerer mere eller mindre eller har anderledes afføring
  • Gentagen opkastning
  • Kraftig slikken og overdreven pelspleje
  • Pelstab
  • Ændring i aktivitetsniveau
  • Vægttab
  • Urenlighed

TIP: Et besøg hos dyrlægen er meget nemmere, hvis din kat har lært, at hans eller hendes transportbur er et trygt sted. Lad transportburet stå fremme til hverdag og lav det til en hyggelig katteseng.

VIGTIGE EMNER SOM DU KAN DRØFTE MED DIN DYRLÆGE VED ET SUNDHEDSEFTERSYN

Et besøg hos din dyrlæge er en chance for at tale om alle aspekter af dit kæledyrs sundhed. Skriv en liste, før du tager afsted, og skriv om eventuelle ændringer, som du har bemærket, herunder adfærd, spisemønstre eller udseende. En liste vil hjælpe dig med at få mest muligt ud af dit besøg!

Hvad sker der hos dyrlægen?

  • Indskrivning af kæledyret – første gang du tager dit nye kæledyr med til dyrlægen, skal katten oprettes i systemet. Personalet registrerer dit kæledyrs oplysninger, og din dyrlæge spørger ind til dit nye kæledyrs hverdag.
  • Generelt helbred – under undersøgelsen vil dyrlægen undersøge dit kæledyr og spørge dig om dit kæledyrs vaner og aktivitetsniveau. Dette er en god chance for at spørge om alt det, du har bemærket – husk at tjekke din liste.
  • Afføring – kontorpersonalet kan bede dig om at medbringe en frisk afføringsprøve til parasittest. Saml en frisk prøve og medbring den i en egnet beholder eller en forseglet plastikpose.
  • Beskyttelse mod parasitter – afhængigt af hvor du bor, og hvornår på året, du besøger dyrlægen, er der visse parasitter, der kan være almindelige. Forår, sommer og efterår er f.eks. højsæson for flåter, og en drøftelse om beskyttelse mod flåter og andre parasitter kan være relevant. Hvis din kat er jæger og spiser byttedyr, får den sandsynligvis orm. Din kat kan også få bændelorm fra lopper.
  • Vaccinationer – din dyrlæge kan anbefale vaccinationer ved den årlige undersøgelse. Disse kan omfatte vaccination mod kattesyge og katteinfluenza. Andre vaccinationer kan også være nødvendige afhængigt af din kats livsstil.

DE MEST BASALE VACCINATIONER, SOM ALLE KATTE BØR HAVE

Alle katte i Danmark bør vaccineres mod:

  • Kattesyge
  • Katteinfluenza

Spørg din dyrlæge om yderligere vaccinationsmuligheder, der kan beskytte din kat mod andre sygdomme, baseret på kattens livsstil og risikoen for sygdomme, hvor du bor.

GØR BESØGET HOS DIN DYRLÆGE NEMMERE FOR KATTEN OG DIG SELV

Mange katte stresser over at blive sat i transportburet, at køre i bil, at opholde sig i venteværelset, at blive undersøgt af dyrlægen samt over køreturen hjem igen. Når du ankommer til dyrlægen med katten, der har klaget sig hele vejen i bilen, så er du formentlig også stresset.

Her er nogle forslag til at gøre oplevelsen så rolig og problemfri som muligt for din kat – og for dig.

TIL DIG

Spørg personalet, om der er tidspunkter, hvor der er mere roligt på klinikken. Nogle klinikker er indrettet kattevenligt, og her er venteværelset typisk opdelt eller adskilt, så katte og hunde ikke behøver at vente tæt på hinanden.

Ankom lidt før din aftale. Transportér altid din kat i et transportbur af god kvalitet. Det skal være solidt og af hård plastik, og det skal være nemt at tage låget af. Det må ikke være af stof, da katten kan skære sig ud med kløerne. Hvis lugte, syn, lyde, mennesker og dyr i venteværelset stresser din kat, så spørg ved skranken, om der er et mere stille sted at vente – måske i et undersøgelseslokale. Eller medbring et let tæppe, der kan dække transportburet. Sid med transportburet på skødet, lad det ikke stå på gulvet, hvor hunde kan snuse til det.

Hvis dette er dit første besøg hos en ny dyrlæge, skal du medbringe relevante dokumenter, f.eks. kattens sundhedsbog, hvis du har en. Du vil få mest muligt ud af dette besøg, når du forklarer tydeligt, hvorfor du er kommet, og hvad du gerne vil vide mere om.

Tag gerne noter under dit besøg. Stil spørgsmål, hvis du ikke er sikker på, at du forstår instruktionerne vedrørende pleje af kæledyret og eventuel medicin, der anbefales.

TIL DIN KAT

De fleste katteejere vil sikkert være enige i, at regelmæssige sundhedseftersyn og forebyggende pleje er vigtige – men under halvdelen af ejerne tager deres kat regelmæssigt til dyrlægen.

En vigtig årsag er, at de fleste katte bliver stressede, før de overhovedet kommer ind til dyrlægen. Mange katte bryder sig ikke om at blive placeret i et transportbur, køre en tur i bilen og derefter sidde i et venteværelse omgivet af mærkelige væsener.

Her er nogle råd til at gøre en tur til dyrlægen mindre stressende:

  • Læg et håndklæde i transportburet, som din kat kan gemme sig i.
  • Brug feromoner i transportburet, spørg på dyreklinikken når du bestiller tid
  • Medbring et let tæppe til at dække transportburet i bilen og i venteværelset.
  • Hold din kat i transportburet, indtil du kommer ind i et undersøgelseslokale. Lad ikke transportburet stå på gulvet, men sid med det på skødet.
Leder du efter en dyrlæge?

Din dyrlæge spiller en stor rolle i dit kæledyrs helbred. Indtast din lokation og få en liste over dyrlæger i nærheden af dig.

FIND EN DYRLÆGE

Vil du dele denne artikel?


Mere som dette

Kæledyrspark
Gør-det-selv projekter

I vores kæledyrspark kan du finde mange sjove ting. Hvorfor ikke prøve at lave dit eget kattetelt eller aktivitetsspil for hunde.

Helbredsspørgsmål

Symptomer på øregangsbetændelse hos hunde kan være mange, fx at din hund har kløe i øret. Find ud af, hvad du skal gøre ved det med vores store guide.

kattelopper
Lopper & flåter

Har du bemærket lopper på en kat? Læs om alle de mest almindelige tegn på, at der er kattelopper i hjemmet, og find ud af, hvad du skal gøre ved det.

Find de bedste løsninger til dit kæledyr

Har du brug for hjælp til at finde løsninger til kæledyrspleje?

Modtag plejetips fra vores eksperter
BLIV MEDLEM AF MYPET.COM